Festes i tradicions

Festes i tradicions

Des de l’escola, volem treballar amb els nostres alumnes, aquelles festes i tradicions que estan més arrelades a la nostra terra i a la cultura popular.

Ens proposem, que els nens i nenes les coneguin, sàpiguen quin és el seu origen i que aquestes no es perdin en el temps.

Tot això, fa que les tinguem presents en el nostre Projecte Educatiu.

L’escola, promou el treball de les tradicions populars catalanes, perquè creiem que les festes populars són un recurs d’inesgotables qualitats per a treballar continguts educatius. A més, no podem desaprofitar l’element engrescador que és per als nostres alumnes, celebrar les diferents festes al llarg del curs a l’escola.

De totes elles, fem diversos treballs a l’aula i fora d’ella, relacionats amb la festa, però aplicant diferents mètodes d’aprenentatge com les TIC, que permet que els alumnes mitjançant activitats més lúdiques, arribin a assolir les fites i els objectius marcats.

Les principals, són aquestes:

Castanyada

És la festa de tardor que celebrem a l’escola. Un dels costums més característics de la diada de Tots Sants és la Castanyada.

A part d’adornar les aules, els passadissos i el vestíbul amb dibuixos dels diferents fruits d’aquesta època de l’any, després de treballar les qualitats i propietats de cada una de les fruites; els nens i nenes ho deixen tot a punt per rebre la Maria castanyera, que passa per les classes i a la que obsequien amb versos i cançons.

A més, tots els alumnes de l’escola s’aprenen diferents poemes, cançons i danses, que ofereixen als pares i als avis la tarda del dia de la Castanyada.

Després, tot fent una rotllana, es reparteixen castanyes a tothom que en vol.

Aquesta festa es aprofitada per fer una sortida al bosc on en una casa rural treballen l’entorn i l’elaboració dels diferents productes que es poden elaborar amb aquest fruit de tardor així com la verema.

Aquest any escolar, la tarda del dia 31, els alumnes de Cicle Superior han organitzat uns tallers educatius i lúdics per a tots els alumnes i les famílies de l’escola: primer contacte amb els instruments, treballs manuals, esport, dramatització, maquillatge…Aquesta nova experiència ha estat molt enriquidora per a tothom!

Marató de Tv3

Com cada any, el divendres anterior a la celebració del dia de la Marató de Tv3, la nostra escola duu a terme tot un conjunt d’activitats amb l’únic propòsit de recaptar diners i ajudar així, a la investigació de les malalties tractades a cada edició.

Els alumnes realitzen, en primer loc, tota una immersió científica vers la patologia d’enguany (origen, causes, simptomatologia, etc.).

Una vegada han comprès la rellevància d’obtenir recursos econòmics per a seguir investigant, és el moment en què, per una banda proposen, escullen i realitzen els treballs manuals que després es venen per recaptar fons i donar-los al compte de la Marató de Tv3 i, per l’altra, creen una Flashmob per dinamitzar l’esdeveniment i compartir-lo amb les famílies.

Nadal

En començar el mes de desembre, treballem de ple en les Festes de Nadal.

L’escola s’ompla d’aire nadalenc adornada pels motius ornamentals que caracteritzen aquestes festes.

És per aquestes dates que els alumnes realitzen diverses activitats: manualitats nadalenques, recitar poemes, escriure contes, fer postals, cantar nadales en diferents llengües…

Els alumnes del cicle superior preparen la representació d’una obra teatral adient a aquestes dates per a tots els alumnes de l’escola.

Tots, petits i grans, assagen amb molta il·lusió el tradicional Concert de Nadal que s’ofereix a les famílies al teatre de la Sala Cabanyes.

Aprofitant la màgia d’aquesta festa és habitual que, per na banda, algún curs de l’escola vagi a residències d’avis a cantar Nadales, per tal de regalar somriures i una bona estona. Així com, d’altra banda, també participem amb la cantada de Nadales que organitza Mataró Televisió.

A la tarda del darrer dia abans de les vacances de Nadal, els alumnes d’Educació Infantil i 1r i 2n de primària fan cagar el Tió, que durant dies ha estat al vestíbul de l’escola atipant-se de galetes i fruita que els nens i nenes li han portat. Impacients, el piquen ben fort cantant-li una bonica cançó i el Tió els obsequia a tots i a totes amb una bosseta de sorpreses, mentre els alumnes més grans es diverteixen a les classes fent l’Amic Invisible.

Dia escolar de la No-violència i la Pau

És una realitat que des de l’escola Balmes es treballs, s’aposta i es viu per ser, fer i conviure amb (i per) la No-violència i la Pau al llarg de tot l’any. Tanmateix, celebrem el dia escolar vers aquesta, ja que compartim que “conviure” significa viure plegats i en bona relació.

La convivència demana la formació integral de la persona i es fonamenta en els valors de la pluralitat, la participació democràtica, la inclusió social, la igualtat d’oportunitats, el respecte a la diferència, la gestió positiva de conflictes i la cultura de Pau (Departament d’educació 2019).

Per consegüent, considerem necessari celebrar aquesta data com a reflex de la nostra contribució personal cap a la societat que ens envolta, fent tot un matí de treball de consciència de la pròpia identitat, la qual implica, alhora, l’acceptació de l’altre, treballar els valors de tolerància i el respecte, les competències personal i intrapersonal, així com el sentiment de pertinença a un grup i comunitat.

Així, els nens i nenes surten de l’escola, després d’haver desenvolupat tota una feina de consciència i reflexió vers el dia de la No-violència i la Pau, així com el treball manual realitzat, amb l’objectiu de trobar-se amb la comunitat escolar al Parc Central de Mataró, per tal de compartir amb la ciutadania el nostre decàleg (a càrrec dels infants de Cicle Superior) i composició personal.

Carnaval

Aquesta festa és una de les més esperades pels nens i nenes de les escoles. A tots els centres es respira un ambient de festa i de gresca.

Moltes són les activitats que han de portar a terme els alumnes depenen de la seva edat: fer antifaços, carotes, enginyar les disfresses, redactar el pregó… Tot ha d’estar a punt per sortir a la Rua, que cada any organitza l’escola i a la que assisteixen pares, avis, familiars… per veure el resultat de la feina feta a la classe durant els dies previs.

Després de la Rua entren tots a l’escola on continua la festa , s’obsequia a nens i nenes i els seus familiars amb pa xocolata i comença el ball.

Aquesta festa la qual s’inclou dins del treball curricular, ens permet aplicar la competència digital a l’aula, fet que els permetrà augmentar les seves capacitats per aprendre a ser, pensar, descobrir i comunicar cada vegada de manera més autònoma.

Els alumnes més grans fan moltes activitats relacionades: des de receptes culinàries per saber a fer bunyols a com es celebra aquesta diada a diferents llocs del món.


Sant Jordi

Quan arriba la primavera, arriba també la festa de Sant Jordi. És per aquestes dates que l’escola s’omple de flors, dracs, cavallers, princeses i roses.

La majoria d’activitats que portem a terme tenen un fort component literari, el llegir i l’escriure són activitats que es van treballant al llarg de l’any, però aquestes, tenen especial rellevància amb l’arribada de Sant Jordi. Per tant, és també la festa de les lletres i de la literatura.

Cada any l’escola organitza els Jocs Florals. Els alumnes de Primària, per categories, presenten un escrit – ja sigui en prosa o en vers – , que es valorat pels mestres que composen el jurat i que en fan una selecció.

El dia que es fa la Festa al teatre, els guanyadors són cridats a l’escenari a recollir el seu diploma.

Tots els alumnes són obsequiats per part de l’AMPA amb un llibre de record.

Com que el dia de Sant Jordi es regala una rosa, els alumnes de 6è de Primària per tal de recollir diners pel viatge de Fi d’Estudis ofereixen als pares de l’escola la possibilitat d’encarregar les roses i, el mateix dia de Sant Jordi, els hi tenen a punt. També durant aquest dia venen roses a les hores d’entrada i sortida, a pares, familiars o amics. D’aquesta manera la Comunitat Educativa també col·labora amb ells.

No oblidem que la rosa és el nostre regal per a les persones que estimem i això implica també posar-hi afecte. Els alumnes de cada curs, amb moltes ganes, en fan una de diferent segons el model escollit, i cada nen i nena prepara la seva per portar-la a casa.

Els alumnes d’Educació Infantil participen en un concurs de dibuixos sobre motius de la llegenda de Sant Jordi, ja sigui el drac, la princesa, el cavaller, el castell… Els guanyadors també tenen el seu diploma, i tots el llibre de regal.

Els alumnes d’Educació Infantil treballen la llegenda de Sant Jordi a l’hora del conte. Els alumnes de primer i segon ja la llegeixen a l’aula. Els més grans en fan redaccions, poemes …, i els de sisè en fan una representació al teatre. D’aquesta manera cada any els nens i nenes escolten i visualitzen aquesta llegenda, que és una de les més boniques que es treballen a l’escola.

És també per aquestes dates que rebem la visita de l’autor d’un dels llibres que l’escola ha escollit per portar a terme el Pla Lector anual pels alumnes del cicle mitjà i superior. Es la manera d’apropar-los a la seva obra, de conèixer-lo personalment i de poder fer-li preguntes sobre la seva vida o la seva obra.

Aprofitem totes aquestes activitats per recordar d’una manera més vivencial que llegir és viure, és somiar, és imaginar, és APRENDRE.

Els alumnes d’Educació Infantil i de cicle Inicial de Primària realitzen la visita a la Biblioteca on participen de diverses activitats adreçades a despertar-los el gust per voler aprendre a llegir i endinsar-se en el màgic món dels contes.

De camí, passegen per les paradetes de llibres i roses i s’adonen que dracs, roses, llibres, princeses i cavallers…no solsament omplen la nostra escola, sinó també les places i els carrers de la ciutat..

Fi de curs

Vàries són les activitats que es porten a terme al finalitzar cada curs escolar.

Una de les més representatives és el Festival de fi de curs.

En el teatre de la Sala Cabanyes, els nostres alumnes estan encantats de demostrar als pares i als avis tot l’esforç que han fet per preparar una representació.

Generalment les actuacions són fruit d’algun treball que s’ha portat a terme al llarg del curs: teatre, cançons, balls, poemes…, però per els alumnes aquest és el moment de poder-ho compartir amb els seus familiars.

A la fi del Festival es procedeix a l’acomiadament dels alumnes de 6è de primària, que són cridats un a un a pujar a l’escenari per tal de rebre un obsequi de record i l’aplaudiment de tota la Comunitat Educativa.

Per aquests alumnes s’organitza un sopar de germanor al que assisteixen també els pares, mestres, PAS i representants de la titularitat.

La Festa l’organitza l’AMPA de l’escola procurant fer tot un seguit d’activitats que facin la delícia dels nens i nenes. La cursa popular, la música, els tallers, la xeringada… posen punt i final a cada curs escolar.